Düdüklü Tencere: Mutfağın En Hızlısı

Yemek pişirmek bazen zamanla yarışmayı gerektirir. Kısa süre içinde çok ve lezzetli yemekler yapmayı başarmak hamaratlığın da ötesinde, pişirme konusunda usta bir yardımcıya ihtiyaç duymamıza sebep olur.

Bu öyle bir usta olmalıdır ki; hem gıdaların besin değerini etkili bir şekilde korusun hem de yemeği kusursuz pişirirken enerjiden de tasarruf etsin. Sanıyoruz bu yardımcının kim olduğunu hepiniz anladınız: Tabii ki düdüklü tencere!

Basınçla çalışan bir pişirici olması nedeniyle ne kadar deneyimli bir kullanıcı olursanız olun mutlaka içinizde bir telaş yaratan düdüklü tencere kullanımı özenle yapıldığı takdirde oldukça pratik ve vazgeçilmez mutfak gereçlerinden bir tanesi haline gelecektir.

Bu nedenle “Düdüklü tencere nasıl kullanılır?” sorusuna cevap verecek, basit ama önemli birkaç noktaya dikkat çekmekte fayda var. Başta kullanıcılar olarak sizi, sonrasında da düdüklü tencerenizi korumanın yollarını öğrenerek, sınırlı vakitte harikalar yaratabilirsiniz.

Kullanma kılavuzuna göre hareket edin

Öncelikle bilinmesi gereken şey şudur ki, düdüklü tencereler genel geçer kullanım kurallarının yanı sıra marka ve modellerine göre de farklı özelliklere sahip olabilirler. Bu nedenle ürünlerin paketinde yer alan kullanım kılavuzunda verilmiş emniyet kurallarını dikkatle incelemekte, bunlara uygun hareket etmekte ve bu kılavuzu da saklamakta fayda var.

Parçaları tam ve kullanılabilir durumda olmalı

Düdüklü tencere kullanımında dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da onu oluşturan büyük küçük tüm parçaların eksiksiz, hasarsız ve temiz olmasıdır. Bu nedenle, eğer tencerenizi yeni aldıysanız mutlaka tüm parçaların tam olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Uzun süredir kullandığınız düdüklü tencerenizin de ana contasından buhar tahliyesini sağlayan ventiline kadar tüm parçalarının temiz ve çalışır durumda olduğundan emin olmalısınız.

Su olmadan asla!

Sıvı eksikliği ya da yokluğu, düdüklü tencereler için asla ihmal edilmemesi gereken noktalardan bir diğeri. Yüksek basınçla çalışan tencerenizin susuz kalması, maalesef patlamaya davetiye çıkaracaktır. Bu nedenle tencerenize mutlaka yeterli miktarda su eklemeyi ihmal etmeyin.

Düdüklü tencerelerin diğer tencerelere göre hacmen büyük olması, tamamıyla doldurulabilecekleri anlamına da gelmiyor. Tencerenin içerisinde yüksek basınç birikmesi nedeniyle belirli bir alanın boş bırakılması şart. Normal pişirme basıncına ulaşan tencerenizin altını kısmanız da içindeki sıvının tamamen buharlaşmasına engel olunmasını sağlayacaktır.

Son dokunuşlar

Düdüklü tencere kullanımında atlamamanız gereken bir nokta da pişirme sonrasında tencerenizi açma süreci. Pişirme sona erdikten sonra tencereniz tamamen soğumadan ve içindeki basınç tamamen boşalmadan açmaya çalışmamak gerekir. Nitekim emniyet sistemiyle donatılmış düdüklü tencereler buna izin vermeyecektir. Bu durumda kapağı zorlayarak açmaya çalışmak, tencere içinde kalan basıncın size zarar vermesine yol açabilir. Bu nedenle tencerenize soğuması, deyim yerindeyse sinirlerinin gevşemesi için zaman vermenizde fayda var.

Gözünüz üzerinde olsun

Mutfakta yemek pişirmek bir bakıma direkt ateşle oynamak anlamına geliyor. Bu yüzden de her daim temkinli olmakta fayda var. Ancak söz konusu düdüklü tencere olduğunda bu temkinlilik halinizi 2 katına çıkarmalısınız desek abartmış olmayız. Buhar çıkışı sebebiyle, özellikle çocukların tencere çevresinde bulunmamasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde yaralanmalara davetiye çıkarabilirsiniz.

Yorum yaz